Steeds minder sterren zichtbaar aan de hemel

De Melkweg is bijna nergens meer zichtbaar in bewoond gebied.Ⓒ AFP

 In de afgelopen twaalf jaar is het aantal sterren dat zichtbaar is aan de nachtelijke hemel, sterk afgenomen. Dat blijkt uit Duits onderzoek op basis van waarnemingen door ruim 51.000 (amateur)astronomen wereldwijd.

Lichtvervuiling is al langer een probleem, maar volgens onderzoeksleider Christopher Kyba is de zichtbaarheid van sterren verder afgenomen als gevolg van het toegenomen gebruik van LED-lampen, met name voor straatverlichting. En dat terwijl LEDs aanvankelijk juist als oplossing werden gezien, vertelt Kyba aan de BBC: „De hoop was dat als het licht beter gericht zou zijn, de situatie zou verbeteren. Maar er zijn zoveel verschillende soorten verlichting: straatverlichting, feestverlichting, reclameborden. Dat alles bij elkaar, en mogelijk meer verlichting in het algemeen, verergert de lichtvervuiling.”

Lees het hele artikel via onderstaande link:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1189909112/steeds-minder-sterren-zichtbaar-aan-de-hemel